kvk_logo

Er komen steeds meer zzp’ers bij

Vorig jaar kwamen er in Nederland 928.279 zzp’ers bij. Dat blijkt uit het Jaaroverzicht ondernemend Nederland van de Kamer van Koophandel.

Sinds 2011 is het aantal zzp’ers met 30% gestegen. In 2015 kwamen er 928.279 nieuwe zzp’ers bij. 56.680 zzp’ers staakten hun activiteiten en 1.414 zzp’ers werden failliet verklaard.

Populaire sectoren

Sectoren die het goed doen bij zzp’ers zijn de zakelijke dienstverlening, de bouw, detailhandel en de gezondheidszorg. De bouw is de sector met het hoogste aandeel van de zzp’ers.

Verschillen vrouw-man

34,2% van alle zzp’ers is vrouw. Vrouwelijke zzp’ers geven de voorkeur aan activiteiten in de zorg, cultuur en het onderwijs. Bij de mannelijke zzp’er wordt veel gestart in de algemene burgerlijke en utiliteitsbouw en in organisatieadviesbureaus.

Gemiddeld 45 jaar

Voorts blijkt uit het rapport dat 58% van de zzp’ers na vijf jaar ondernemen nog steeds actief is. De gemiddelde leeftijd van de zzp’er is 45,4 jaar.

Sarah De Preter

Huizen bouwen, schepen bouwen, wegen bouwen, bruggen bouwen. Ik bouw zinnen. 20 jaar ervaring met het schrijven van interviews, persberichten, webteksten en zakelijke teksten voor huizenbouwers, scheepsbouwers, wegenbouwers en bruggenbouwers. Specialismen: bouwsector, maritieme sector en logistiek, infrastructuur en techniek.

Geef een reactie